LearnIT-ohjelmassa mukana ollut Visma Consulting Oy: “Saimme valmiimpia tekijöitä kuin mitä odotimme”

LearnIT-ohjelmassa koulutettavat ovat ensin lähiopetusjaksolla ohjelmistotalo BearIT:n tiloissa ja loppuajan työssäoppimisjaksolla rekrytoivassa yrityksessä.

Visma Consulting Oy on ollut yksi rekrytoivista yrityksistä BearIT Oy:n ja Pirkanmaan TE-toimiston järjestämässä LearnIT-ohjelmassa, jonka tarkoituksena on valmentaa ohjelmistoalan osaajia alan muihin yrityksiin. Liiketoimintajohtaja Mika Rahkolinin mukaan päätös ohjelmaan mukaan lähtemisestä syntyi pidemmän yhteistyön tuloksena.

– Olin ollut jo aiemmin BearIT Oy:n toimitusjohtajan Teemu Karhun kanssa yhteydessä, ja meillä oli sopivasti käynnistymässä sisäinen projekti, johon tarvittiin tekijöitä. Teemu ehdotti meille ohjelmaan mukaan lähtemistä.

Rahkolinin mielestä LearnIT-ohjelmasta toimivan tekee tarkkaan mietitty prosessi. Ohjelmassa yritykset määrittelevät itse, millaisella projektilla ohjelmaan lähdetään mukaan ja millaiselle osaamiselle ja hakijoille on tarvetta. Kun koulutettavat viettävät koulutuksen alkuajan BearIT:n opissa, käytettävät teknologiat ja yrityksen työskentelytavat ovat jo tuttuja työssäoppimisjakson alkaessa.

– Tämä on hyvä asia yritysten sitoutumisen kannalta, sillä tässä mallissa yritykset suhtautuvat koulutettavien valintaan yhtä vakavasti kuin normaaliin rekrytointiin. Mekin lähdimme ohjelmaan mukaan sillä ajatuksella, että haluamme aidosti palkata ohjelmasta työntekijöitä, emme ottaa harjoittelijoita määräajaksi töihin. Oli positiivinen yllätys huomata, että työssäoppimisjakson alkaessa BearIT oli jo perehdyttänyt koulutettavat projektityöhön ja käyttämiimme välineisiin. Saimme ohjelmasta aika lailla valmista kauraa.

LearnIT-ohjelman toimivuus perustuukin Rahkolinin mielestä siihen, että tarpeiden ja koulutettavien osaamisen määrittely on tehty jo alussa niin hyvin. Koulutus on tässä mielessä vahvasti ohjattua.

– Ensimmäiset stepit koulutuksen alussa olivat ratkaisevia. Saimme, mitä halusimme, kun pääsimme niin vahvasti itse vaikuttamaan, ja saimme itse asiassa vielä valmiimpia tekijöitä kuin mitä osasimme odottaa.

Rahkolin kehottaa ohjelmaan mukaan haluavia yrityksiä olemaan aidosti halukkaita rekrytoimaan ja panostamaan harjoitusprojektin suunnitteluun.

– LearnIT-ohjelma pitää ajatella selkeästi rekrytointiohjelmana, josta yritys saa esivalittuja hakijoita. Tavalliseen rekrytointiin verrattuna LearnIT-ohjelma ei kuitenkaan vaadi yritykseltä samanlaista panostusta perehdytykseen, sillä se ikään kuin ostetaan palveluna BearIT:ltä. Harjoitusprojektin tulee olla mietitty siten, että se alkaa ja loppuu koulutuksen aikana. Yrityksellä on oltava selkeä näkemys tarpeesta ja projektista, tällöin koulutettavatkin saavat siitä enemmän irti. LearnIT-projekti on otettava harjoituksena, ja vasta sen päätyttyä isommat projektit voivat tulla kyseeseen.